interview voor Het Handwerk

Het Handwerk (juni 2020)
– interview, tekst en foto’s: Iris Wissenburg –

Op weg naar zijn atelier in de Transformatie ben ik Edwim Peters al tweemaal tegengekomen. Op textiel weliswaar, want Edwim’s werk gedrukt op Okimono-shirts zie je geregeld in het straatbeeld.

In zijn mooie kleine atelier op de 3e etage van de Transformatie ontmoet ik vervolgens Edwim zelf. Ken je hem niet van zijn houtsnedes (de Veluwse Primitieven), dan ken je hem wel van Theater Ter Ziele, de Tivolies, van de Huiveringwekkende Arnhemse Verhalen of van zijn rol als acteur in het Ouwehands Dierenpark. Sinds corona het theaterwerk wat bemoeilijkt heeft, richt Edwim zich vooral op zijn Veluwse Primitieven. Hij zet een webshop op (spoedig online op www.veluwseprimitieven.nl!), is vrijwel elke dag in zijn atelier om nieuwe afdrukken te vervaardigen en bereidt zijn exposities voor (de eerstvolgende vindt plaats in Galerie Zuid in Harskamp).

‘Na mijn middelbare schooltijd in Arnhem ben ik de opleiding tot edelsmid gaan doen in Schoonhoven. Niet dat ik dat ik echt ‘edelsmid wilde worden’, zo vond ik uit, maar op die opleiding heb ik me uitstekend vermaakt. Vervolgens deed ik twee jaar Vrije Kunst op de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Ik merkte toen echter dat theater me begon te trekken, dus die beeldende opleiding heb ik niet afgemaakt. Voor mij zijn theater en beeldend werken inmiddels even belangrijk; ik zou het theater noch het maken van houtsnedes willen missen. Ik vind het een prachtige combinatie en ik doe het al een jaar of 20 op deze manier. Het houtsnijden heb ik mezelf geleerd. Ik gaf mezelf bewust de tijd om het onder de knie te krijgen en ik stond mezelf de eerste 2 jaar daarom toe om juist Lelijke Dingen te maken. Zo kom je makkelijk van eventueel perfectionisme af.’

Als mensen een prent van Edwim willen kopen, dan zijn ze van harte welkom om een afspraak met hem te maken om er een uit te zoeken in zijn atelier. Arnhemse architectuur, Arnhemse cityscapes, personages die zo uit theatervoorstellingen lijken te zijn weggelopen, stadse landschappen uit andere steden; Edwim’s hele wand (en plafond) hangt vol met de meest schitterende afdrukken. En in dat atelier kun je dan meteen zien hoe het afdrukproces in zijn werk gaat. Hier staat de hoogdrukpers (een omgebouwde etspers), hier staan de linogutsen waarmee Edwim de stukken meubelplaat bewerkt, hier ligt het (o.a.) moerbeipapier, hier staan de inkten en ligt het tekenmateriaal.

Een indrukwekkend fabriekje in een opvallend georganiseerde ruimte. Klassieke muziek uit de speakers, zacht geroezemoes op de gang, hier is het zelfs met deze zomerhitte aangenaam vertoeven. Dus laat u verleiden en koop die prenten (en postkaarten, en t-shirts, en totebags)!

Meer info over Edwim Peters en zijn Veluwse Primitieven vind je op www.veluwseprimitieven.nl óf volg Edwim op Facebook.

Dank je wel Iris ! -Edwim-