Iets over mijn werk…

Biografie
De Veluwse Primitieven (sinds 1997) is de naam van een reeks houtsneden met als voornaamste motieven de stad, theater & japanse houtsneden. Atelier Edwim Peters werkt aan vrije grafiek maar ook in opdracht.

Edwim Peters (1965) werkt en woont in Arnhem. Hij voltooide in 1989 de opleiding voor goud- en zilversmeden aan de Vakschool Schoonhoven. Na twee jaar HKArnhem (vrije kunst) volgde hij een theateropleiding en is sinds 1999 werkzaam als zelfstandig theatermaker.

De houtsneden en/of postkaarten zijn te koop. Voor vragen of reacties, neem gerust contact op.

foto: R. van Welsum

Iets over mijn werk…
“Waar mijn vroegste houtsneden, eind jaren negentig. slechts als illustratie dienden (flyers, posters) en inspiratie voor korte theatervoorstellingen, raakte mijn grafisch werk na verloop van tijd steeds meer los van mijn theaterwerk.

Geïnspireerd door de Japanse prentkunst met taferelen van Japanse schoonheden en acteursportretten, heb ik – zeer vrijelijk! – in de geest hiervan karikaturale portretten gesneden die mijn theaterscripts zouden kunnen bevolken.

Het zijn afbeeldingen met een kenmerkende stijl. We zien portretten van fictieve personages, De figuren zijn plat uitgesneden, zonder enige diepte- en schaduwwerking en staan voor lege, ondiepe achtergronden. Stijlaspecten die deze prenten gemeen hebben met de portretten van acteurs en courtisanes van Japanse houtsneden.

Door de typische sfeer die deze zwart-wit afbeeldingen oproepen, in combinatie met de primitieve ontwerp- en tekenstijl, bedacht ik de verzamelnaam “de Veluwse Primitieven”.

atelier Edwim Peters
foto Mohan Dehne

Ingegeven door mijn directe omgeving in Arnhem-Noord (de plekken uit mijn jeugd) begon ik houtsneden te maken met vertrouwde stadsbeelden: het huis waar ik ben opgegroeid in de hooggelegen wijk Alteveer, de trolleylijnen van lijn 3, de Apeldoornsebrug.

En zo verder de bult af: stadinwaarts. De Janssingels, de Looierstraat, de John Frostbrug, de Eusebiustoren, de Brusselse woningen van het Spijkerkwartier, Sint Marten, de Rijnkade, enz…

En nog verder van huis; het land in. Eindhoven, Amsterdam, Franeker, Lochem, Castricum… Een aantal van deze houtsneden is gemaakt in particuliere opdracht. Over het algemeen zijn dit “portretten” van woningen op verzoek van de bewoners/eigenaars.

atelier Edwim Peters
atelier Edwim Peters

Vanaf 2010 ontstond er een andere toepassing voor mijn grafische werk door de samenwerking met het T-shirt merk Okimono Arnhem. Een lange reeks shirts, bedrukt met bestaande en in opdracht gesneden houtsneden zag het daglicht. De ontwerpen maakten deel uit van een Arnhem-lijn, een Eindhoven-lijn, een Berlijn- en een Düsseldorf-lijn.

Tot slot. Sinds 2012 ontwerpt atelier Edwim Peters ook houtsneden voor diverse culturele prijzen. De Heuvelinkprijs (een tweejaarlijkse Arnhemse architectuurprijs voor de beste nieuwbouw) en de Prodesseprijs (de prijs van het Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur
Ik wens u veel kijkplezier toe.”