Iets over mijn werk… (2)

foto: R. van Welsum

[Arnhem, mei 2019]

“Geïnspireerd door de Japanse prentkunst met taferelen van Japanse schoonheden en acteursportretten, heb ik – zeer vrijelijk! – in de geest hiervan portretten gesneden die mijn theaterscripts zouden kunnen bevolken. Waar de eerste houtsneden nog dienden ter illustratie (flyers, posters) en inspiratie voor korte voorstellingen, kwam mijn grafische werk steeds losser van mijn theaterwerk te staan.

Ingegeven door mijn directe omgeving in Arnhem-Noord (de plekken uit mijn jeugd) begon ik houtsneden te maken met vertrouwde stadsbeelden: het huis waar ik ben opgegroeid op Alteveer, de trolleylijnen van lijn 3, de Apeldoornsebrug.

En zo verder de bult af: stadinwaarts. De Janssingels, de Looierstraat, de John Frostbrug, de Eusebiustoren, de Brusselse woningen van het Spijkerkwartier, Sint Marten, de Rijnkade, enz…

En nog verder van huis; het land in. Eindhoven, Amsterdam, Franeker, Lochem, Castricum… Een aantal van deze houtsneden is gemaakt in particuliere opdracht. Over het algemeen zijn dit “portretten” van woningen op verzoek van de bewoners/eigenaars.

Vanaf 2010 ontstond er een andere toepassing voor mijn grafische werk door de samenwerking met het T-shirt merk Okimono Arnhem. Een lange reeks shirts, bedrukt met bestaande en in opdracht gesneden houtsneden zag het daglicht. De ontwerpen maakten deel uit van een Arnhem-lijn, een Eindhoven-lijn, een Berlijn- en een Düsseldorf-lijn.

Tot slot.
Sinds 2012 ontwerpt atelier Edwim Peters ook houtsneden voor diverse culturele prijzen. De Heuvelinkprijs (een tweejaarlijkse Arnhemse architectuurprijs voor de beste nieuwbouw) en de Prodesseprijs (de prijs van het Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur). Op deze website zijn deze prenten eveneens opgenomen.

Ik wens u veel kijkplezier toe.”